Питка с халва на рулца

08/03/2019
"Как си представяме съвършената питка ли - ето така си я представяме - с халва и навита на рулца "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо554
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • мая - 25 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 65 г
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • халва - 120 г тахан или турон от бадеми (мек)
  • масло - 30 г меко
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • мед - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купичка затоплете леко водата и в нея разтворете лъжичка захар и маята. Сипете 50 г брашно и разбъркайте. Така приготвената кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 15 минути.

2. Пресейте останалото брашно в голяма купа и направете кладенче, в което чукнете яйцето, сипете захарта, солта, шупналата мая, млякото, маслото и ваниловата захар. Размесете, добавяйки си брашно, ако е необходимо, и когато тестото започне да се отделя от стените на купата и добие компактен вид, го прехвърлете на леко набрашнен плот и доомесете докато придобие гладък, еластичен вид. Върнете отново в купата - леко набрашнена и оставете да втаса за 1 час в топло помещение (покрито с кърпа)

3. Пригответе си тавичка с диаметър 26-28 см. и намазнете дъното и стените ѝ. Може и да покриете с хартия за печене.

4. Втасалото тесто разточете върху леко набрашнен плот и върху него натрошете халвата. Завийте на стегнато руло и го нарежете напречно на по-малки рулца. Подредете ги в тавичката и отново оставете така питката да втаса и бухне за около 1 час.

5. Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете за около 35 минути, като позиционирате решетката в най долната част на фурната.

Щом почервенее хубаво, питката с халва на рулца е готова.

6. Извадете от тавичката и поставете върху решетка за да изстине. Докато е още топла намажете обилно с мед.

Да ви е сладко.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар