Начин на приготвяне
Пресявам брашното, към което добавям солта и разбитите яйца. В купичка смесвам маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавям към сухите съставки.
Тестото изсипвам върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси докато стане гладко и еластично.
Поставям го в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Разделям на 7 топки.
Всяка топка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Правя възелче от тестото.
Оставям малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с кърпа.
През това време фурната се загрява на 180°C. Глазирам с разбития жълтък, олио и прясно мляко и поръсвам със семената.
След като се извади от фурната се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 минути да „почине“, преди да се разчупи.