Начин на приготвяне
В купичка затоплете леко водата и в нея разтворете лъжичка захар и маята. Сипете 50 г брашно и разбъркайте. Така приготвената кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 15 минути.
Пресейте останалото брашно в голяма купа и направете кладенче, в което чукнете яйцето, сипете захарта, солта, шупналата мая, млякото, маслото и ваниловата захар. Размесете, добавяйки си брашно, ако е необходимо, и когато тестото започне да се отделя от стените на купата и добие компактен вид, го прехвърлете на леко набрашнен плот и доомесете докато придобие гладък, еластичен вид. Върнете отново в купата - леко набрашнена и оставете да втаса за 1 час в топло помещение (покрито с кърпа)
Пригответе си тавичка с диаметър 26-28 см. и намазнете дъното и стените ѝ. Може и да покриете с хартия за печене.
Втасалото тесто разточете върху леко набрашнен плот и върху него натрошете халвата. Завийте на стегнато руло и го нарежете напречно на по-малки рулца. Подредете ги в тавичката и отново оставете така питката да втаса и бухне за около 1 час.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете за около 35 минути, като позиционирате решетката в най долната част на фурната.
Щом почервенее хубаво, питката с халва на рулца е готова.
Извадете от тавичката и поставете върху решетка за да изстине. Докато е още топла намажете обилно с мед.
Да ви е сладко.