Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадово-медена торта Спартак

Шоколадово-медена торта Спартак

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Шоколадово-медена торта Спартак
Снимка: Мария Симова
2 / 4
08/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Мед и шоколад, очаквано вкусна комбинация за любителите на тортите"

Необходими Продукти

  • тесто
  • брашно - 350 г
  • какао - 30 г
  • бакпулвер - 5 г
  • масло - 100 г
  • мед - 70 г
  • захар - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 5 г
  • крем
  • нишесте - 30 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 130 г
  • ванилова захар - 10 г
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 200 г
  • глазура
  • захар - 100 г
  • какао - 30 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото смесете пресятото брашно с какаото и бакпулвера, разбъркайте.

Отделно на водна баня разтопете маслото, захарта и меда, прибавете разбитите яйца и содата, разбъркайте. Прибавете яйчената смес към смесените сухи съставки, разбъркайте.

Полученото тесто поставете в хладилник за 20 минути, след което разделете тестото на 6 равни части и разточете 6 броя правоъгълни еднакви по големина кори.

Преди печене всяка кора надупчвате на повечко места с вилица, печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 7 минути.

Заемете се с крема, разтворете нишестето в студеното прясно мляко и поставете на умерен огън.

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар, прибавете ги към млякото и бъркайте до получаване на гъст яйчен крем. Завийте крема със стреч фолио и оставете да се охлади.

В купа прибавете мекото масло и разбъркайте, поетапно към него прибавяйте от крема при непрекъснато бъркане, до получаване на пухкав крем.

Сглобете тортата, като редувате блат и крем и завършвате с блат, поставете така оформената торта в хладилник за 1 час.

За глазурата в метален съд поставете захарта, какаото и прясното мляко. Поставете съда на умерен огън да заври при непрекъснато бъркане.

Отстранете съда от огъня и прибавете маслото, бъркайте докато се разтопи до гладка и еднородна смес.

Залейте тортата равномерно с глазурата и я поставете в хладилник за не по-малко от 10 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: