Начин на приготвяне
Нарежете кожата на почистения подсушен джолан на ромбове с помощта на остър нож. Хубаво овкусете джолана със сол и останалите подправки.
Запържете го в сгорещената мас в дълбок тиган за около 10 минути от всички страни.
Прибавете ситно скълцания лук и 1 с.л. доматено пюре. Оставете да се задуши за няколко минути.
Следва да добавите дафиновия лист, плодове от хвойна, карамфила и горчица. Долейте 1/2 литър бульон и оставете да заври.
След това добавете листенца салвия и чесъна, долейте тъмната бира. Прехвърлете всичко в тава и сложете да се пече е предварително загряна до 170-180 градуса за около 2 и 1/2 ч.ч.
Изключително важно е непрекъснато по време на печенето да поливате джолана със соса, за да се получи апетитната коричка. Ако сосът се сгъсти, може да долеете малко вода и да го разредите.
В края на готвенето на печеното свинско увеличете фурната на 220 градуса и запечете така последните около 15-20 минути.
Готовия джолан по баварски прехвърлете в голяма чиния.
При нужда разредете соса с малко бира, сложете го да кипне и го сгъстете с малко разтворено във вода нишесте, като го овкусите с черен пипер и сол.
Коментари