Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Неустоим кейк с мандарини

Неустоим кейк с мандарини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Неустоим кейк с мандарини
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Може да се опитате, но няма начин да устоите на този ароматен кейк с мандарини"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г бяло
  • захар - 150 г кристал
  • яйца - 2 бр. L, разделени
  • сок от мандарини - 250 мл
  • кора от мандарини - 2 бр. настъргана
  • зехтин - 50 мл
  • бакпулвер - 8 г
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса;

Кейкова форма 27-8 /12 намаслена и покрита с фартия за печене.

Плодовете се измиват под течаща вода с четка, най-добре е, ако се ползват БИО плодове.

Мандарините, ако не са съвсем свежи, се поставят в камерата на хладилника за 1 час (това важи и за портокалите). След това се изваждат и много лесно се настъргва кората им. Изцеждат се и се оставят настрана.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Жълтъците се разбиват със захарта до плътно побеляване, за около 10 мин. На струйка се прибавя зехтинът при разбиване, настърганите кори и през цедка се прибавя половина от сока на мандарините.

Брашното и бакпулверът се пресяват на купата със сместа и се разбъркват с шпатула, като се редуват с останалата част от сока от мандарини, а след това се завърта на слаба скорост на миксера за 2-3 мин.

Разбиват се белтъците с щипката сол до плътен сняг. Прибавят се на порции съм сместа. Разбърква се с шпатула.

Готовата смес се изсипва в кейковата форма върху хартията за печене.

Пече се кексът на 175 градуса за около 45-50 мин. Проверка се прави с дълго дървено шишче.

Изважда се от фурната оставя се за около 15 минути във формата и след това се охлажда напълно върху решетка.

Неустоимият кейк с мандарини е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: