Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса;
Кейкова форма 27-8 /12 намаслена и покрита с фартия за печене.
Плодовете се измиват под течаща вода с четка, най-добре е, ако се ползват БИО плодове.
Мандарините, ако не са съвсем свежи, се поставят в камерата на хладилника за 1 час (това важи и за портокалите). След това се изваждат и много лесно се настъргва кората им. Изцеждат се и се оставят настрана.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта до плътно побеляване, за около 10 мин. На струйка се прибавя зехтинът при разбиване, настърганите кори и през цедка се прибавя половина от сока на мандарините.
Брашното и бакпулверът се пресяват на купата със сместа и се разбъркват с шпатула, като се редуват с останалата част от сока от мандарини, а след това се завърта на слаба скорост на миксера за 2-3 мин.
Разбиват се белтъците с щипката сол до плътен сняг. Прибавят се на порции съм сместа. Разбърква се с шпатула.
Готовата смес се изсипва в кейковата форма върху хартията за печене.
Пече се кексът на 175 градуса за около 45-50 мин. Проверка се прави с дълго дървено шишче.
Изважда се от фурната оставя се за около 15 минути във формата и след това се охлажда напълно върху решетка.
Неустоимият кейк с мандарини е готов.