Начин на приготвяне
Всички портокали се измиват с четка под течаща вода. Добре би било ако са БИО портокали. Ако не са много свежи, се поставят в камерата на хладилника за 1 час, след това е много лесна обработката им.
От цялото количество портокали 2 бр. се оставят настрана. Останалите портокали се обелват, като доколко може се отстранява и бялата им покривка, това става лесно, ако са ледени и с белачката за зеленчуци.
Нарязват се на големи кубчета.
Оставените настрана портокали се обелват, месестата им част се нарязва на кубчета, а корите, след като им се отдели бялата част, се нарязват на дребни кубчета, това става лесно с дълго и тясно остро ножче.
Поставят се всички плодове и сока от лимон, със и без кората, в тенджера заедно със захарта на умерен котлон. При периодично разбъркване се сварява сладко за 45 мин.
Времето се измерва по часовник след като заври сладкото. Сваля се от котлона и с пасатор се пасира до пюре. Връща се отново, само да клокне при непрекъснато разбъркване.
Горещото сладко се насипва в сухи и горещи бурканчета, обръщат се за да хлътне капачката.
Има дълъг срок на годност, повече от 2 години при правилно съхранение на хладно и проветриво място.
При приготвянето на сладкото от червени портокали не се добавя вода, и се вари точно за 45 мин, след като се насипе в бурканчета сладкото доста се сгъстява.
Задължително е добавянето на портокаловите кори, не се усеща никаква горчивина, а остава разкошен аромат и вкус на свеж портокал.
Източник: Cucinare e como amare