Начин на приготвяне
За рецептата са ви необходими още:
латексови ръкавици - 1 чифт
буркани - 1-2 бр. с винтови капачки
1. Измиваме и подсушаваме лютите чушлета и червените чушки.
2. Изчистваме ги от дръжките и семките (лютите чушлета задължително почистваме от семките и дръжките с ръкавици).
3. Големите чушки леко запичаме на тиган (за да добият аромат). Накисваме изчистените люти чушлета във вода за 10-тина минути.
4. С пасатор, мелничка за месо или чопър смиламе големите чушки и лютите чушлета.
5. Изсипваме ги в тенджера, прибавяме оцета и захарта. Оставяме да кипне и събираме пяната с лъжица. Намаляваме котлона и оставяме, докато се сгъсти. Разбъркваме сместа от време на време. Проверяваме гъстотата, като капваме една капка от сместа в чиния. Сместа е готова, когато капката не се разтича.
6. Сваляме от котлона и добавяме кората на измития лимон, настъргана на ситно ренде, смесена и стрита в хаванче с морската сол. Цветът на доброто сладко е ярко червен и лек лют и пикантен аромат.
7. Разбъркваме сладкото и изсипваме в предварително измитите и подсушени буркани. Затваряме бурканите и ги обръщаме надолу с капачките, докато сместа напълно изстине.
Поднасяме на топли и току-що препечени филийки, намазани със сладко от люти чушки с наръсено меко сирене отгоре.
Коментари