Начин на приготвяне
Червените чушки и лютите чушки се почистват от дръжки и семки. Слагат се в тенджера заедно с обелените скилидки чесън, солта и оцета. Тенджерата се слага на котлона и чушките се варят, докато омекнат и се поизпари част от течността.
Омекналите зеленчуци се пасират, към тях се прибавя захарта и сладкото се вари до желаната гъстота на умерена температура, като периодично се разбърква.
Още горещо, сладкото от чушлета се насипва в чисти, затоплени бурканчета и затваря плътно. Бурканчетата се обръщат с капачките надолу и се оставят така да изстинат. От това количество продукти се получават 7 малки бурканчета от детско пюре.
Когато домашното сладко от люти чушки е по-рядко, го използвам за марината, за овкусяване на месо, а когато е по- гъстото може спокойно да се намаже на филийка като класически конфитюр.