Хрупкава печена патица

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Хрупкава печена патица4 / 7
15/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4
"Вижте как да приготвите перфектната Хрупкава печена патица - лесно и с гарантирано вкусен резултат"

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр. до 2 кг
  • сол - 1 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • За балсамовата глазура
  • балсамов оцет - ½ ч.ч.
  • лимони - ½ бр. сок
  • мед - ¼ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако сте закупили замразена патица, не забравяйте да размразите замразената патица в хладилника за няколко дни. След като патицата е напълно размразена, извадете я от хладилника 30 минути преди готвенето, за да достигне до стайна температура.

Загрейте фурната до 170 градуса (по оригинална рецепта се пече на 175 градуса, според фурната ми ги закръглих на 170).

Патицата ще се пече за общо 3 часа (3 часа ще бъдат разделени на 4 времеви фази, през които ще обръщаме патицата и ще я поливаме с глазура).

Подгответе патицата:

Отстранете вътрешностите от патицата. Изплакнете патицата отвътре и отвън със студена вода. Подсушете с хартиени кърпи.

Поставете патицата върху работната повърхност с гърдите към вас. С остър нож внимателно направете разрези по кожата без да достигате до месото. Набодете навсякъде останалите мастни части на патицата с върха на ножа, за да осигурите освобождаването на мазнините, особено при много мастни птици. Поръсете щедро с морска сол, както вътре в кухината на патицата, така и навън върху кожата, краката, навсякъде.

Изправете патицата с кухината към вас, поставете 5 нарязани скилидки чесън и лимонови резенчета в кухината на патицата (те са само за вкус, а не за ядене - ще ги изхвърлите след готвене).

Патицата има висяща кожа около отвора между бутчетата, сгънете кожата навътре, за да задържите вътре чесъна и лимона. Притиснете патешките бутчета едно към друго и ги завържете с месарски канап.

Печете патицата за 3 часа в 4 времеви стъпки:

Поставете в тава метална скара, така че при печене тя да повдига патицата от дъното на тавата и мазнината да капе под патицата). Печете патицата с гърдите нагоре за 1 час при 170 градуса.

След 1 час изпичане, обърнете патицата с гърдите надолу (печете другата страна) за 40 минути, при 170 градуса.

Извадете тавата от фурната (сега сте изпекли патицата за 1 час + 40 минути), внимателно извадете патицата върху чиния (като се уверите, че лимоните и чесънът от кухината не изпадат - задържайте кожата на двата края на патицата сгънати), и внимателно излейте всички патешки мазнини сокове от тавата в голяма топлоустойчива купа или контейнер. Може да запазите мазнината, която да ползвате за печени картофи.

Обърнете отново птицата с гърдите нагоре и сложете върху металната решетка в тавата. В малка купа комбинирайте 1/2 чаена чаша балсамов оцет с прясно изцеден сок от 1 лимон. Намажете патицата с балсамовата смес и поставете във фурната за още 40 минути на 170 градуса, като намазвате със сместа на всеки 10 минути.

В отделна малка купа, комбинирайте ¼ чаена чаша мед и 3 супени лъжици от балсамово - лимоновата смес, която ще ви останете от предишната стъпка.

Намажете патицата с тази медно-балсамова смес и изпечете за още 40 минути, като отново намазвате на всеки 10 минути.

Поверявайте редовно патицата, за да се уверите, че не прегаря твърде много, може в края да намелите малко градусите. Целта на мазането е да се получи страхотна хрупкава и ароматна кожичка.

След като патицата се изпече извадете я от фурната и оставете да постои за 15 минути, след това внимателно извадете чесъна и лимона, те няма да ви трябват. Нарежете патицата и сервирайте.

ОБЩО ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: Патицата трябва да се пече за общо 3 часа на 170градуса като тези часове се разделят на 4 времеви фази (1 час с гърди нагоре + 40 минути с гърдите надолу + 40 минути с гърдите нагоре и балсамово-лимонената смес + 40 минути с медено балсамовата смес).

Хрупкавата печена патица е много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: