Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско варено»Обезкостен джолан с баварски сос

Обезкостен джолан с баварски сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Обезкостен джолан с баварски сос6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
145 мин.
Общо
160 мин.
Порции
2
"Сварен до съвършенство и залят с ароматен сос - това не е обикновен джолан, а малък празник за сетивата"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 1 бр. около 700 г
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
  • сол - 1 щипка
  • За сос
  • лук - 1 глава, кромид
  • лук - 1 стрък, пресен
  • брашно - 4 с.л. с връх
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 30 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер - на вкус, млян
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете свинския джолан за около 2 часа на умерен огън във леко подсолена вода със зрънцата черен пипер и дафиновия лист.

Накълцайте кромида и го запържете до карамелизиране в олиото, брашното, малко сол и захарта.

Сипете наведнъж брашното и бъркайте 2 минутки на умерен огън докато леко покафенее, тогава налейте от бульона от варенето на месото, толкова, колкото желаете да бъде гъст сосът ви. Бъркайте 5-10 минути докато се сгъсти и ако се наложи сипвайте още бульон докато постигнете желаната от вас консистенция.

Дръпнете от огъня, изчакайте малко температурата да падне и добавете жълтъците, предварително разбити. Разбъркайте до хомогенност. По желание може да пасирате, за да стане сосът още по- фин.

Подправете с черен пипер и още сол, ако е необходимо, и разсипете в чинии. Обезкостете свинския джолан и нарежете или накъсайте на ивици. Подредете месото върху соса и поръсете със ситно накълцан зелен лук.

По желание може да гарнирате с малко заквасена сметана.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: