Начин на приготвяне
В купичка смесете 75 г пълнозърнесто брашно - пшенично или от спелта със 90 мл. вода. Натрошете вътре маята и разбъркайте на кашичка. Покрийте със прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за една нощ.
На другия ден, когато ще приготвяте хляба, смесете виното с престоялия в хладилника квас, сипете леко затоплената вода (60 мл.), захарта и натрошете останалата мая - 10-те грама.
Към тази течна смес пресейте двата вида брашно и замесете тесто - гладко и еластично. Работете с него поне 10 минути, докато видите ясно изразени глутенови връзки.
Оформете на топка, намазнете я и приберете в купата, като оставите на топло, покрита с кърпа, за да втаса и удвои обема си - 1 час.
Втасалото тесто премесете отново за 4-5 минути и вкарайте в него орехите - едро накълцани и солта.
Оформете кръгъл хляб, поръсете с брашно и украсете с половинки орехови ядки. Поставете го в тавичка с диаметър 22-23 см., предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Оставете отново да втаса на топло за 1 час и 30 минути.
Загрейте фурната до 220 градуса, като вътре поставите огнеупорна купичка с вода. Решетката да е в средата, а най-отдолу позиционирайте плаката на фурната- правоъгълната плоска тава, която има всяка такава.
Щом стигне необходимите градуси много внимателно, за да не се изгорите, хванете купичката и излейте водата в плаката на дъното. Така ще генерира голямо количество пара.
Пъхнете веднага хляба и печете 10 минути, след което намалете температурата до 180 градуса и допечете до хубав загар - около 30 минути. В случай, че коричката и орехите по повърхността доста са потъмнели покрийте с парче алуминиево фолио, което да предпазва от прекалено изгаряне.
Готовия хляб извадете, оставете да изстине върху решетка и нарежете на филийки.