Начин на приготвяне
Първо, запичаме лешниковите ядки за кратко във фурната. Още топли, ги поставяме в памучна кърпа, като ги покриваме с част от нея. Потривайки ги с длани между плата, много лесно се отстранява люспата им. След като се охладят, ги блендираме на ситно.
Смиламе и лененото семе.
Маята активираме в купичка с хладка вода и лъжичка мед.
В купа пресяваме двата вида брашно, като добавяме и лимецовите трици. Добавяме пармезана, солта, смлените лешникови ядки и лененото семе.
Белтъците разбиваме добре и ги смесваме с кефира и зехтина.
В кладенчето изсипваме маята и течните съставки. Замесваме меко и еластично тесто. Аз го обработвам в купата, след което го покривам със стреч фолио и оставям за час в топло помещение, за да си почине и удвои обема си.
Върху набрашнен плот изсипваме втасалото тесто и го замесваме още веднъж, като не прекаляваме.
При продължителното месене и притискане на тестото топлината на ръцете ще освободи глутена.
Ако е необходимо, прибавяме по малко от бялото брашно.
Разточваме тестото на тънък пласт и го нарязваме на тънки ленти. Усукваме ги с ръце и оформяме гризините.
Поставяме ги в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.
Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или докато придобият приятен златист цвят.
Изваждаме гризините с лешници и охлаждаме. Съхраняваме ги в книжен плик.