Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Гризини»Гризини с лешници

Гризини с лешници

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Гризини с лешници3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
50 бр.
"От всичко на света сега точно много ни се хрускат вкусни гризини с лешници"

Необходими Продукти

  • брашно - 150 г бяло
  • брашно от лимец - 250 г
  • лешници - 80 г печени ядки
  • ленено семе - 50 г златно
  • зехтин - 50 мл
  • пармезан - 80 г
  • кефир - 3 с.л.
  • мая - 1 бр. суха, на Йоткер
  • мед - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л., равна
  • белтъци - 2 бр.
  • вода - 180 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, запичаме лешниковите ядки за кратко във фурната. Още топли, ги поставяме в памучна кърпа, като ги покриваме с част от нея. Потривайки ги с длани между плата, много лесно се отстранява люспата им. След като се охладят, ги блендираме на ситно.

Смиламе и лененото семе.

Маята активираме в купичка с хладка вода и лъжичка мед.

В купа пресяваме двата вида брашно, като добавяме и лимецовите трици. Добавяме пармезана, солта, смлените лешникови ядки и лененото семе.

Белтъците разбиваме добре и ги смесваме с кефира и зехтина.

В кладенчето изсипваме маята и течните съставки. Замесваме меко и еластично тесто. Аз го обработвам в купата, след което го покривам със стреч фолио и оставям за час в топло помещение, за да си почине и удвои обема си.

Върху набрашнен плот изсипваме втасалото тесто и го замесваме още веднъж, като не прекаляваме.

При продължителното месене и притискане на тестото топлината на ръцете ще освободи глутена.

Ако е необходимо, прибавяме по малко от бялото брашно.

Разточваме тестото на тънък пласт и го нарязваме на тънки ленти. Усукваме ги с ръце и оформяме гризините.

Поставяме ги в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.

Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или докато придобият приятен златист цвят.

Изваждаме гризините с лешници и охлаждаме. Съхраняваме ги в книжен плик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: