Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйце и белтъка от второто яйце (заделяме жълтъка за намазване). Прибавяме киселото мляко, което сме смесили с бакпулвер.
В леко затоплена вода разтваряме суха мая и захар. Разбъркваме и наливаме в купата при другите продукти. Ръсваме сол, разбъркваме, прибавяме зехтин (3 с.л.) и меко краве масло (1 с.л.).
Слагаме семена сусам, ситно настърган кашкавал и натрошено сирене.
Разбъркваме и прибавяме постепенно бяло брашно, докато замесим и получим гладко и нелепнещо тесто.
Оставяме тестото завито с кърпа или найлоново фолио за 30 минути. От тестото правим топчета, които подреждаме в тава върху хартия за печене, намазана с мазнина.
Отгоре всяка соленка, намазваме с жълтък, разбит с малко зехтин, и поръсваме със сусам. Слагаме и малко парченце краве масло.
Печем соленките със сусам в нагрята на 170 градуса фурна до златисто.