Сироп от кафяв ориз

Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаИноватор41117222122
16/03/2019
"Импровизации на класическа тема за онези, които обичат да приготвят по-завъртени рецепти"
Приготвяне72 мин.
Готвене30 мин.
Общо102 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо445
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата, която предлагам, няма общо със сиропа от кафяв ориз, който се предлага в биомагазините. Там трябва да си химик, че да имаш нужните знания как да можеш да овладяваш ферментационния процес.

И все пак, ако ви дотрябва въпросния сироп за някаква здравословна или веганска рецепта, и като мен живеете във провинцията, където подобно "чудо" няма - ето моята импровизация.

Кафявия ориз се поставя във пластмасова тарелка или стъклен буркан и се залива с вода. Използвайте необработен кафяв ориз! Поставете съдчето на умерена стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.

Ако направите това вечерта, в две-три поредни вечери изхвърляйте водата, измивайте оризовите зрънца внимателно под течаща вода и наливайте в съдчето нова (толкова, колкото да покрие дъното). Оризовите зрънца ще покълнат.

Измийте ги и ги сложете в касерола заедно с около 350 - 400 мл вода и щипка сол.

Сложете касеролата на котлона и варете около 10 -12 минути. Отстранете от котлона. След около 10 минути прецедете през гевгир. Оризът е полусварен и може да го използвате за готвене на ястие.

Получената оризова отвара се сипва в касерола и се добавя кафявата захар в съотношение 1:1. Аз примерих течността - получи ми се околож250 мл и добавих същото количество Мусковадо.

Варете на умерено силна температура, като бъркате с бамбукова лъжица непрекъснато, за да не загори. Варете до момент, в който лъжицата започне да оставя диря след себе си.

Отстранете от котлона и оставете да изстине. Пресипете сиропа от кафяв ориз в стъклено бурканче и съхранявайте в хладилник.

Използвайте за направа на сладкиши, печива, кремове, шейкове, заливки и т.н.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар