Начин на приготвяне
Чушките се изтърбушват и се измиват. Почистват се добре от останалите семки. Заешките дреболийки (дробчета, сърца..) се измиват и се оставят да се отцедят.
В тиган с малко олио се запържват заешките дреболийки, като след като си променят цвета, се прибавя ситно нарязаният лук. Като се запържи лукът, се прибавя оризът и доматеното пюре.
Слагат се подправките - сол на вкус (около 1 ч.л.), черен пипер и чубрица. Оставя се още 2-3 мин на котлона, като се разбърква постоянно. Тиганът се снема от котлона.
Чушките се пълнят, като не се натъпкват, за да не остане оризът сбит. Отворът се потапя в брашно, чушките се редят една до друга в тава за печене. С нож се пробождат чушките.
Двете лъжици брашно и червеният пипер се размиват във водата и се заливат чушките. Слага се алуминиево фолио и се пекат в предварително загрята на 250 градуса фурна за 50 минути.
Накрая се маха фолиото и се пекат още минути.
При сервиране по желание могат да се поръсят с нарязан пресен лук или магданоз.