Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Веган шоколадова торта (Импровизация по рецепта на Силвена Роу)

Веган шоколадова торта (Импровизация по рецепта на Силвена Роу)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Веган шоколадова торта (Импровизация по рецепта на Силвена Роу)
Снимка: Величка Щърбанова
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Твориш, импровизираш и когато резултатът е толкова вкусен, заслужаваш признанието на всички"

Необходими Продукти

  • сухи съставки за блата
  • брашно - 1 ч.ч. пълна догоре
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • пълномаслено какао - 3 пакет (по около 40 г)
  • мокри съставки за блата
  • авокадо - 2 бр.
  • кокосово масло - 1/2 ч.ч. (около 130 г)
  • вода - 1 ч.ч. (пълна догоре)
  • ванилов екстракт
  • за ганаша
  • натурален шоколад - 200 г (минимум 60% какао)
  • кокосово масло - 100 г
  • ванилов екстракт
  • сироп от кафяв ориз - 250 г
  • кафява захар - 300 г
  • сол - щипка
  • за гарниране на тортата
  • пуклива царевица - 50 г
  • мазнина - около 1 с.л. за пуканките
  • кафява захар - 4 с.л.
  • кокосово масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат:

В дълбока купа се смесват сухите съставки - брашно, бакпулвер, сода, какао.

В друга купа се слагат мокрите съставки - вода, кокосово масло, месестата част от два броя меко авокадо и ваниловия екстракт. Пасираме това добре.

Смесваме мокрите и сухите съставки, като разбъркваме внимателно със силиконова шпатула.

За печенето използвах голяма правоъгълна тава, защото не разполагам със три малки ринга за тортени блатове, както е по рецептата на Силвена Роу.

Дъното на тавата се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и заравнява отгоре.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за 11-13 мин. Пече се до суха клечка.

Изважда се от фурната какаовият блат да изстива, след което се разрязва по средата на две равни половини.

Ганаш:

В касерола на водна баня се разтопяват малко от кокосовото масло и шоколада. Трябва да се внимава да не загори и затова се бърка непрекъснато.

В купа се смесват кафявата захар, ваниловия екстракт, щипка сол и кокосовото масло. Разбърква се с миксер. На тънка струйка се прибавя сиропа от кафяв ориз. Трябва да е тънка, за да стане ганашът пухкав и лек и да не се втечни прекалено. Внимателно се прибавя и втечненият шоколад паралелно със сиропа от кафяв ориз.

Ганашът се разбива внимателно до момента, в който не се усеща захарта да хрупа.

В чиния за торта поставяме единия блат и намазваме с ганаш. Поставяме втория блат и разпределяме втората половина от ганаша.

От пукливата царевица приготвяме пуканки по стандартния начин.

В касерола приготвяме караме от кафява захар и малко кокосово масло. Изсипваме топлия карамел върху пуканките и разбъркваме с лъжица, за да се карамелизират равномерно. Оставяме лекичко да се охладят, начупваме ги и покриваме с тях шоколадовата торта.

Добре е нашата веган торта да отлежи няколко часа на хладно преди консумация.

Веган шоколадовата торта (Импровизация по рецепта на Силвена Роу) е чудна!

Бележка: В случай че не разполагате със сироп от кафяв ориз, вижте рецептата за моята импровизация ТУК

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Севдалина, и аз бях изправена пред същата питанка. Живея в провинцията, в града ни има биомагазин, но там сироп от кафяв ориз липсваше. Купих необработен кафяв ориз, импровизирах и ми се получи някакъв заместител. Рецептата съм я качила тук.
18.03.2019 10:16
3
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
От къде мога да си набавя сироп от кафяв ориз? Благодаря!
18.03.2019 09:13