Бърза постна яхния от гъби и ориз

20/03/2019
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaМастър Шеф7122329111
"Постна, вкусна и като допълнителен бонус - приготвя се бързо, три основателни причини да пригответе тази яхния от гъби и ориз"
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 238
  • Преглеждания за месеца113
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази вкусна и питателна яхния се приготвя много бързо и е подходящо ястие както за забързаните домакини, така и за тези, които в този период постят. Гъбите чудесно заменят месото като протеин в рецептата.

Почистваме ги добре с четка, без да ги мокрим. Те поемат достатъчно течност и ще разводнят яхнията, което не е желателно.

Нарязваме гъбите на резени, лукa на полумесеци, а моркова - на средни кубчета.

В нагорещена тенджера с мазнина сотираме последователно първо кромид лук, стеблата зелен лук и моркова. Посоляваме зеленчуците. По този начин съкращаваме термичната им обработка, защото солта изтегля водата им и те омекват по-бързо.

Прибавяме гъбите, като разбъркваме непрекъснато. Задушаваме ги за кратко. Прибавяме стръкче прясна мащерка и овкусяваме с черен пипер.

Готовия фикс смесваме в студена вода.

Изсипваме го към съставките, поставяме капак и намаляваме огъня.

Яхнията с гъби и ориз къкри до редуциране на сосът до желаната от нас гъстота.

През това време приготвяме хрупкавите чеснови багети. Нарязваме стара франзела на филийки.

В купичка пресоваме скилидките чесън и ги заливаме със зехтин. Добавяме риган и разбъркваме добре.

С четчица намазваме брускетите и ги поставяме в тава с хартия за печене. Печем до готовност в предварително загрята фурна с вентилатор.

Поднасяме постната яхния топла, аранжирана със стръкче мащерка и гарнирана с чеснови апетитни брускети.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар