Начин на приготвяне
Измиваме добре зеленолистните зеленчуци и ги отцеждаме в гевгир.
В тенджера с нагорещена мазнина сотираме зеления лук. Прибавяме червения пипер и бурканчето заготовка за супи (то е в комбинация от смлени зеленчуци - морков, червена пиперка и домат). Посоляваме и разбъркваме на среден огън. Задушаваме под капак за около 5 минути, след което прибавяме измития кафяв ориз.
Винаги го накисвам във вода за 1 час преди термичната му обработка.
Зелените съставки нарязваме на ситно и ги прибавяме към къкрещите зеленчуци. Заливаме с 1.800 мл гореща вода или зеленчуков бульон, ако разполагате с такъв. Той е по-питателен и обогатява супата с вкусове.
Овкусяваме с черен пипер и гьозум. Десетина минути преди да отстраним супата от котлона, прибавяме сварената киноа.
Кълновете леща приготвяме лесно, като накиснем леща за 1-2 дни. През това време сменяме водата често.
Отстраняваме люспите по време на изплакването. Поставяме семената в хладилник в кутия с надупчен капак. Поддържаме ги влажни, докато покълнат 1-2 мм.
Млечния мус приготвяме, като смесим упоменатите съставки. Сипваме го внимателно в шприц.
Поднасяме лападената супа топла, като всяка порция гарнираме с лъжица лещени кълнове.
Шприцоваме в края от млечния мус и овкусяваме с малко винен оцет на вкус.
Съвет: Тази пролетна супа приготвям без застройка, когато член от семейството пости. За останалите консуматори добавянето на млечния мус замества млечната застройка.