Начин на приготвяне
Тази невероятно вкусна баница е по рецепта на моята майка. Тя не е трудна за приготвяне, икономична е и в същото време има божествен вкус. Горещо я препоръчвам на всички.
Разтваряме маята в половината от водата. След това я добавяме към останалата вода. Слагаме оцета, олиото и солта и разбъркваме добре.
Пресяваме брашното в подходяща тава. Правим кладенче по средата и изсипваме сместа.
Замесваме твърдо тесто, което не трябва да лепне. Разделяме го на 6 еднакви по големина топки, които слагаме на разстояние една от друга, завиваме с кърпа и оставяме настрани да втасат за около половин час.
През това време приготвяме сместа за плънката на нашата баница, като нарязваме на ситно киселеца и лапада. Посоляваме на вкус и претриваме леко с ръка. Добавяме царевичното брашно и натрошеното сирене и смесваме добре.
Разточваме с точилка тестените топки на тънки кори. Върху всяка кора слагаме равномерно първо от сместа, после поръсваме с кисело мляко и накрая с олио. Завиваме кората на руло и я поставяме в намазнена тава. По същия начин се процедира със всяка следваща разточена кора.
Готовата наредена в тавата баница мажем с олио, покриваме я с кърпа и я оставяме настрани за около 10-15 минути.
Печем във фурна на 180 градуса за 40 минути.
След като извадим от фурната готовата опечена баница я напръскваме леко със студена вода и покриваме с кърпа.
Баницата с киселец и лапад е невероятно вкусно и традиционно българско ястие.