Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с киселец и лапад

Баница с киселец и лапад

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Чирак
3016410071
Баница с киселец и лапад
Снимка: Еми Авджиева
1 / 4
30/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7
"Уникална баница с киселец и лапад, която ни се услажда като стой та гледай"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • вода - 400 г хладка
  • мая - 1/2 бр. прясна
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • киселец - 500 г
  • лапад - 500 г
  • сирене - 300 г
  • царевично брашно - 4 с.л.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази невероятно вкусна баница е по рецепта на моята майка. Тя не е трудна за приготвяне, икономична е и в същото време има божествен вкус. Горещо я препоръчвам на всички.

Разтваряме маята в половината от водата. След това я добавяме към останалата вода. Слагаме оцета, олиото и солта и разбъркваме добре.

Пресяваме брашното в подходяща тава. Правим кладенче по средата и изсипваме сместа.

Замесваме твърдо тесто, което не трябва да лепне. Разделяме го на 6 еднакви по големина топки, които слагаме на разстояние една от друга, завиваме с кърпа и оставяме настрани да втасат за около половин час.

През това време приготвяме сместа за плънката на нашата баница, като нарязваме на ситно киселеца и лапада. Посоляваме на вкус и претриваме леко с ръка. Добавяме царевичното брашно и натрошеното сирене и смесваме добре.

Разточваме с точилка тестените топки на тънки кори. Върху всяка кора слагаме равномерно първо от сместа, после поръсваме с кисело мляко и накрая с олио. Завиваме кората на руло и я поставяме в намазнена тава. По същия начин се процедира със всяка следваща разточена кора.

Готовата наредена в тавата баница мажем с олио, покриваме я с кърпа и я оставяме настрани за около 10-15 минути.

Печем във фурна на 180 градуса за 40 минути.

След като извадим от фурната готовата опечена баница я напръскваме леко със студена вода и покриваме с кърпа.

Баницата с киселец и лапад е невероятно вкусно и традиционно българско ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: