Начин на приготвяне
В нагорещена растителна мазнина сотираме нарязаните на шайби праз лук и моркови.
Посоляваме ги и след като омекнат, прибавяме червения пипер, резените гъби и киселото зеле.
Различните цветове в ястието внасят настроение и радват всички сетива.
Добавяме зелевия сок и малко вода. Овкусяваме с черен пипер, бахар и стръкче мерудия.
Поставяме капака и оставяме ястието да къкри на слаб котлон.
Накиснатия ориз сваряваме във вода в съотношение 1:2, като го подправяме със сол и черен пипер.
След като зелето омекне, прибавяме към него овкусения ориз и ако е необходимо, прибавяме още малко гореща вода.
Сервираме постната зелева бурания топла, като я гарнираме с лъжица туршия от халаненьо и част от пикантната ѝ марината.
Поръсваме буранията с лют пипер. Комбинираме ястието с препечени пълнозърнасти брускети.