Двуцветни бриош кифли

21/03/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф86070854901
"Само на нас ли ни се струва, че двуцветните бриош кифли са двойно по-вкусни от обикновените"
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции30
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо930
  • Преглеждания за месеца181
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г бяло
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 300 мл затоплено, допълнително 2 - 3 с. л.
  • масло - 60 г на стайна температура
  • масло - около 20 г разтопено
  • суха мая - 7 г
  • какао - 30 г
  • лимонова кора - от 1 лимон (може и портокалова кора)
  • сол - щипка
  • ванилова паста - 1 ч.л. (или 2 пакетчета сух ванилин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса.

Плоска тава покрита с хартия за печене.

Тестото се измесва както в миксер, така и на ръка.

В купата на миксера се изсипва цялото брашно и сухата мая, разбърква се. Завърта се на слаба степен и се налива на струйка топлото прясно мляко, добавя се захарта, солта, настърганата кора от лимон, ваниловата паста. На кубчета се добавя и мекото масло. Измесва се меко тесто.

Дели се на две равни части. За правилно разделяне се ползва кухненско кантарче. Към едната част се прибавя какаото и няколкото лъжици прясно мляко и много добре се размесва, за да се уеднакви тестото.

Двете топки тесто се поставят в две различни леко намаслени купи с масло, за да втасат за около 60 мин.

Втасалото тесто, първо бялото, (или обратното, няма никакво значение), се разточва на правоъгълник - около 40/30 см. Разточва се и какаовото тесто със същите размери. Прехвърля се внимателно върху бялото тесто, изравнява се отстрани с шайбър и леко се разточва с точилката, за да се прилепят едно в друго.

С нож за пица се разрязва по средата на тестото. Също с нож за пица се разрязва на триъгълници, като основата на всеки триъгълник е по избор. При мен беше около 5-6 см, защото исках малки кифлички, за по хапка сутрин с кафето.

Отгоре триъгълниците се намазват с разтопеното масло. Всеки триъгълник се навива на кифличка. Може и да се обърнат част от тестото и да се разменят цветовете, отгоре да е бяло и обратното, за разнообразие.

Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят да втасат отново за 30 мин.

Преди да се сложат във фурната всяка кифличка се намазва с масло с четка.

Пекат се на 280 градуса за около 15 мин.

Изваждат се поставят се върху решетка и след това леко се покриват с пудра захар.

Източник: La cucina Di Casa Mia

На мен ми беше по-удобно да разточа тестата на правоъгълник, но съвсем възможно е да се разточат и в кръг, изобщо не е проблем как ще се разточат тестата, важното е да са едно върху друго.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар