Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Пастицио с Бешамел

Пастицио с Бешамел

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Пастицио с Бешамел
Снимка: Анонимен
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Обещаваме, че ще бъде вълшебно вкусно, чества готварска"

Необходими Продукти

  • макарони - 1 п., дълги тръбички( или спагети)
  • кашкавал - 120 г
  • зехтин - 20 мл
  • сол - на вкус
  • За плънката
  • кайма - 500 г, смес
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 скл.
  • доматен сос - 400 г
  • зехтин - 60 мл
  • канела - 1/2 ч.л.
  • карамфил - 2 пъпки
  • риган - 1 щ., сух
  • босилек - 1 щ., сух
  • захар - 1 щ.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • вино - 2 с.л., бяло или червено
  • За бешамеловия сос
  • масло - 90 г
  • брашно - 100 г
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 2 броя
  • сол - на вкус
  • индийско орехче - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на макароните:

Макароните се сваряват в подсолена вода, като трябва да останат леко твърди, ал денте.

Аз ги варя 1 минута по-малко от указаното на опаковката. Също така солта и олиото ги слагам след като водата заври и тогава слагам пастата да се вари. Отцеждат се и се поливат със зехтина, за да не се слепят.

Приготвяне на плънката:

Понякога я приготвям и по-рано. В загрятата мазнина се слагат ситно нарязания лук и чесън да се задушат, след което прибавям нарязания на кубчета или настърган морков.

Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи, побелее. Слага се виното и се разбърква. Тази стъпка може да се пропусне.

Добавя се доматеният сос или домати от консерва. Овкусява се с подправките - сол, черен пипер, канела, риган, босилек и карамфил (ако не го харесвате го пропуснете). Аз лично прибавям и чубрица, ситно стрита.

Оставя се да поври, до леко сгъстяване, и се маха от огъня. От готовия сос се отстраняват карамфила и канелата, ако ползвате пръчка канела.

Бешамелов сос: Приготвя се по стандартния начин. Затопля се кравето масло и в него се запържва брашното до златисто.

Добавя се студеното мляко при непрекъснато бъркане с тел, за да може да се поеме от брашното и да не се образуват бучици.

Изчаква се да заври, като от време на време се разбърква.

Намалява се до слабо и се вари около 3-4 минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче (по една щипка).

Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос. Разбърква се получаване на еднородна маса.

Когато искам заливката от бешамел да е по-пухкава, отделям белтъците, разбивам ги на сняг и така ги прибавям към соса.

Сглобяване на пастициото:

В подмазнена тава се слагат половината сварени макарони. Върху тях се разпределя равномерно плънката с кайма.

Отгоре се слага останалата част от макароните и се заливат равномерно с бешамеловия сос.

Пастициото се пече около 40 минути в предварително загрята на 200*С фурна (или на 180*С, с вентилатор), като 10 минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал.

Връща се във фурната и се запича до разтопяване на кашкавала. Преди сервиране ястието се оставя да се охлади за 10- 15 минути.

Да ви е вкусно!

Съвети:

1. Част от кашкавала може да се сложи в бешамеловия сос, така той става по-гъст и не потъва в макароните.

2. Друг вариант е кашкавалът да се ръси между редовете или да се обърка с макароните.

3. Лично мнение - повече са вкусни, ако макароните и плънката не се делят, а се смесят - така тя влиза в дупчиците им и ястието остава сочно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: