Боженска Халва

Боженска Халва1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
"Ето я и рецептата на боженските майстори-шекерджии за вкусна халва - специално за вас"

Необходими Продукти

  • захар - 3 кг
  • глюкоза - 600 г
  • тахан - 2 кг
  • брашно - 300 г
  • орехи - 750 г (без черупки, само ядка)
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В достатъчно голяма тенджера се смесват захарта и глюкозата, след което към тях се добавя около 1 л студена вода. След разбъркване тенджерата се поставя на котлона и се загрява постепенно. Разбъркването продължава до пълното разтопяване на захарта.

Сместа се оставя да ври, докато се сгъсти. Целта е гъстотата да бъде като тази на локума, което се постига за около 10 минути. Боженските майстори-шекерджии проверяват гъстотата с ръка, но вие можете да го направите с прибор или да изкарате малка част от сместа и да я поставите в отделен съд.

При постигане на желаната консистенция следва да се добавянето на тахана. Огънят се намалява и разбъркването продължава до пълното хомогенизиране на сместа.

Следващата стъпка е добавянето на брашното. То трябва да е предварително пресято, а след изсипването му тенджерата се сваля от котлона. Докато започне да стяга, сместа трябва да се бърка.

Следват прибавяне на орехите и разбъркване - това се прави след като сместа се е охладила малко на стайна температура. Всичко се прехвърля в подходящ съд, най-добре средно дълбока тава. След като халвата се охлади напълно, се полага върху оризова хартия или хартия за печене, където се нарязва на правоъгълници и се сервира.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: