Нуга Халва

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5156k1k3k5
Нуга Халва
Снимка: Людмила
1 / 2
25/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Нямах търпение да видя резултата и след 3 часа нарязах Нуга халвата, която иначе трябва да престои поне 12 часа"

Необходими Продукти

  • белтъци - 1 бр.
  • пудра захар - 150 г
  • мед - 150 г
  • ванилия
  • фъстъци - 100 г
  • шамфъстък - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наближават Сирни Заговезни!

Моя първи опит за мека Нуга халва за Сирни заговезни! Уверявам ви, че е уникално вкусна и не е трудно да се направи!

Първо се изпичат ядките и се подготвя формата, в която ще се изсипе готовата халва, като се поставя хартия за печене на вътрешната част, а на дъното може да поръсите пудра захар.

Аз използвах продълговата форма за кекс. Ако имате силиконова е най удобно.Ако имате вафлени кори, изрязвате по дъното на формата и я поставяте, а върху нея се изсипва халвата, отгоре също се поставя изрязано парче вафлена кора, като леко се притиска и се загъва с хартия, или стреч.

В малка тенджерка изсипах захарта и меда. Включих котлона на 3-та степен от 6, оставих да се загрява. През това време с миксера разбих белтъка с щипка сол докато се сгъсти.

Включих котлона на 5-та степен и бърках с дървена лъжица, докато сместа завря, намалих на 4-та степен и за около 5 минута сиропът доби приятен карамелен цвят.

Свалих от котлона и разбърках да спадне пяната, която се образува при варенето на сиропа, и на тънка струя добавих към белтъка при непрекъснато разбиване с миксера, докогато сиропът свърши.

Продължих да разбивам още малко, добавих ядките, които бяха топли, разбърках и изсипах във формата. Притиснах с лъжицата да изравня и да няма въздух, загладих с ръка, потопена в пудра захар, и покрих с хартия.

Оставих в хладилника да стегнем Нугата! Нямах търпение да видя резултата и след 3 ч. нарязах халвата, която иначе трябва да престои поне 12 ч. Не е стегнала напълно (на снимките), но вече е в хладилника и на празника ще ѝ се насладим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: