Начин на приготвяне
Наближават Сирни Заговезни!
Моя първи опит за мека Нуга халва за Сирни заговезни! Уверявам ви, че е уникално вкусна и не е трудно да се направи!
Първо се изпичат ядките и се подготвя формата, в която ще се изсипе готовата халва, като се поставя хартия за печене на вътрешната част, а на дъното може да поръсите пудра захар.
Аз използвах продълговата форма за кекс. Ако имате силиконова е най удобно.Ако имате вафлени кори, изрязвате по дъното на формата и я поставяте, а върху нея се изсипва халвата, отгоре също се поставя изрязано парче вафлена кора, като леко се притиска и се загъва с хартия, или стреч.
В малка тенджерка изсипах захарта и меда. Включих котлона на 3-та степен от 6, оставих да се загрява. През това време с миксера разбих белтъка с щипка сол докато се сгъсти.
Включих котлона на 5-та степен и бърках с дървена лъжица, докато сместа завря, намалих на 4-та степен и за около 5 минута сиропът доби приятен карамелен цвят.
Свалих от котлона и разбърках да спадне пяната, която се образува при варенето на сиропа, и на тънка струя добавих към белтъка при непрекъснато разбиване с миксера, докогато сиропът свърши.
Продължих да разбивам още малко, добавих ядките, които бяха топли, разбърках и изсипах във формата. Притиснах с лъжицата да изравня и да няма въздух, загладих с ръка, потопена в пудра захар, и покрих с хартия.
Оставих в хладилника да стегнем Нугата! Нямах търпение да видя резултата и след 3 ч. нарязах халвата, която иначе трябва да престои поне 12 ч. Не е стегнала напълно (на снимките), но вече е в хладилника и на празника ще ѝ се насладим.