Начин на приготвяне
Фурна - 165 - 170 градуса;
Кръгла форма с гладки стени - диаметър 22 см, покрита с хартия за печене.
1. В купа се слага крема сиренето, яйцето, ванилията и се разбиват с миксер на ниска скорост, докато се обединят съставките и сместа стане напълно гладка. Оставя се настрана.
2. В купа с миксер се разбива мекото масло, двата вида захар и ванилията до крем и до побеляване на сместа.
Добавя се яйцето и отново се разбива, докато напълно се приеме.
Брашното със содата, солта и щипката бакпулвер се прибавят и отново се разбива на ниска степен, докато се обединят продуктите. Сместа е по-скоро суха, мека и тежка.
Накрая се прибавят и шоколадовите капки, разбърква се с шпатула.
Тестото се дели на две части, като едната е 1/3 от общото тесто, по-малка.
По-голямата част се разточва върху хартия за печене леко с точилката и се поставя във формата. Разпределя се, като с пръсти се образува и малък борд.
Изсипва се плънката, която не излиза извън борда, разпределя се.
Върху хартия за печене се разточва много внимателно и другото парче тесто, за да не се счупят шоколадовите капки, а е и съвсем възможно да се поразтегли с ръце и да се положи във формата, след това с малката точилка ролер в самата форма да се оформи, така направих за улеснение.
По края тестото се залепя внимателно с пръсти едно в друго. Отгоре се изсипва равномерно и останалата част от шоколадовите перли/капки, като леко се притискат.
Сладкишът се пече се на 170 градуса за около 40-45 мин или до суха клечка, забодена по края на тестото.
Голямата шоколадова бисквита се изважда от фурната и се охлажда най-малко за 30 мин в самата форма, след това се охлажда върху решетка.
Напълно охладена бисквитата се нарязва на тортени парчета. По избор може да се добави топка сладолед.
Източник: Cucina con Sara
За пълнежа съм ползвала крема сирене Филаделфия, но е съвсем възможно да се ползва друг вид крема сирене с добро качество.