Опалянки

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф76623410131
28/03/2019
"Диетични и без брашно, затова може да хапвате колкото си искате и след всяка да казвате Опалянка"
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции10 бр.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 499
  • Преглеждания за месеца75
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за 10 питки
  • яйца - 5 бр.
  • крема сирене - 100 г Филаделфия
  • хуск - 1 с.л. по желание
  • трици - 2 с.л. от лимец
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • черен сусам - за поръсване или други семена, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези нисковъглехидратни питки се приготвят лесно, като заместват хлебчетата за закуска или междинни хранения. Засищат за дълго време и можете да ги комбинирате в сандвич с пресни зеленчуци. Подходящи са за диетичен режим, защото не съдържат брашно. БЕЗ ГЛУТЕН!

В две купички разделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме добре яйчните жълтъци, като към тях прибавяме сиренето, смлените растителни фибри на живовляка, лимецовите трици и содата, предварително смесена с оцета. Овкусяваме със сол на вкус – 1-2 щипки от нея. Отново смесваме съставките до хомогенна смес.

Белтъците разбиваме на сняг.

Прибавяме ги внимателно към жълтъчната смес. Разбъркваме с шпатула в една посока, за да не загубим пухкавата текстура на белтъците. Приготвяме си тавичка за печене, предварително напръскана със спрей мазнина.

Фурната я включваме на 200 градуса да загрява.

С помощта на лъжица оформяме малки питки от сместа, като ги разполагаме на разстояние една от друга.

Печем опалянките на 180 градуса фурна с вентилатор за 10 минути или до готовност, ако Вашата фурна няма вентилатор.

Гарнираме здравословните безглутенови питки с различни пълнежи. Към тях можете да добавяте пресни зеленчуци, фалафели, разядки и хумуси.

Съвет: Ако решите да използвате сладък вариант, можете да добавите безсолна извара, да подсладите с мед и да прибавите плодове – карамелизирани банани, малинов топинг и други вариации, според вкуса и Вашето въображение.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар