Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Баска торта (Gateau Basque)

Баска торта (Gateau Basque)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Баска торта (Gateau Basque)
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"С хрупкава коричка и сърце от сочен крем - темпераментна баска торта за онези, които искат да опитат само най-доброто"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 330 г
  • яйца - 1 бр.
  • бадеми - 50 г смлени
  • пудра захар - 150 г
  • масло - 180 г
  • Крем
  • прясно мляко - 760 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • нишесте - 50 г натурално
  • канела - 1 пръчка
  • лимони - 1/2 кората
  • портокали - 1/2 кората
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе крема, който ще служи за пълнеж на тортата.

За него загрейте млякото със захарта, канелата и цитрусовите кори (само жълтата и оранжева част) за 10 минути на слаб до умерен огън. Млякото не трябва да завира.

Снемете от огъня, покрийте с капак съда и оставете за 10 минути, след което прецедете и върнете на огъня.

Разбийте яйцата със нишестето и налейте на тънка струйка към млякото.

Варете кремчето 6 минути при непрестанно бъркане, после го сипете в купа и покрийте с прозрачно домакинско фолио, така че то да прилепва към крема, за да не се образува коричка.

Заемете се с тестото за тортата, като пресеете брашното с пудрата захар в купа. Към тях чукнете яйцето, сипете смлените бадеми и нарежете маслото на малки парченца - то трябва да е много студено (може да го оставите предварително за 20-30 минути във фризер).

Втривайки с пръсти формирайте трохи, а впоследствие съберете на топка тесто с ронлива структура.

Разделете го на две части, едната малко по-голяма от другата, и разточете по-голямата между два пласта хартия за печене на кръгла кора с диаметър 30 см. За да ви е по-лесно, сложете кората заедно със долният пласт хартия директно в тавичката, в която ще печете - диаметър 20-22 см и стени не по-ниски от 5 см. Притиснете тестото по ръбовете и прилепете към стените, за да се образува ваничка. В нея изсипете крема и го заравнете.

Разточете и другата част от тестото по същият начин на по-малка кора - около 22 см, и я положете върху крема. Изрежете стърчащи краища и подгънете, така че хубаво да се запечата там, където се съединяват двата блата.

От изрезките по желание може да оформите символа на баските, който ще видите от снимките. За него направете два фитила във форма на S и ги кръстосайте.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете Баската торта с разбито яйце и печете 35-40 минути или до златист загар.

След като извадите бадемовата торта от фурната, оставете да изстине и внимателно отделете от формата (добре е да ползвате тавичка с откопчаващо дъно).

Изчакайте още 2 часа, преди да нарежете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: