Начин на приготвяне
Рибата се почиства хубаво, кожата се изчетква, но не се маха, изрязват се филета, на които с пинсета се премахват старателно всички кости и костички. Рибните филета се нарязват на по три парчета, посоляват се и се прибират на студено, покрити със стреч фолио за половин час.
В широк и дълбок тиган се загрява зехтина на среден котлон и се пускат в него чесънът и лимонът за кратко, колкото да оставят аромата си. Изваждат се с решетъчна лъжица, котлонът се намалява до една трета от степените му и филетата бакалярос се нареждат плътно едно до друго, като мазнината трябва да ги покрие хубаво отстрани и отгоре.
Рибата се вари в мазнината, докато по дъното започва да се отделя естествения рибен белтък /бяла смес/ и от горната страна изплуват парченца от него.
Тиганът се сваля от котлона, рибата внимателно се пренася в дълбок и голям поднос под лек наклон, за да се отцеди течността.
С черпак от тигана се отсипва бистрия зехтин, така че да остане на дъното само бялата смес. С дъното на цедка или телена бъркалка се разбива тази смес, прибавят се към нея и отцедените сокове от рибата и се добавя по малко от зехтина.
Накрая се получава кремообразна смес, подобна на майонеза, с която се заливат филетата бакалярос отгоре и се оставят да се напоят.
Бакаляро ал пил пил се поднася с още полят сос отгоре по желание.
Коментари
Браво!