Начин на приготвяне
В купичка смесваме всички подправки (сол, чесъна на прах, девесила, чубрицата, микса пипер, кимиона) и мекото масло и разбъркваме до получаване на хомогенна кашичка.
Пилето измиваме, почистваме ако има останали перушини, отрязваме мастната жлеза на трътката. С леки движения отлепваме кожата от месото като започваме отгоре от към шията по гърба към бутчетата, като внимаваме да не се скъса и да остане на самото пиле.
Същото правим и от другата страна от към гърдите. Целта е да се получи джоб между месото и кожата, който ще напълним с част от кашичката от маслото и подправките.
Пилето се прехвърля в тенджера с дебело дъно и огнеупорен капак.
С кашичката се натрива хубаво пилето отвътре и отвън, като не се пропуска и получилият се джоб между месото и кожата.
Лимонът се разрязва на половина и със сока от едната половинка пилето се полива от вътре и отвън.
Другата половинка от лимона се оставя цяла и се пъха в корубата на пилето заедно с цялата глава чесън (обелена само от най-външните листа), стръкчето розмарин и салвия. Оставя се поне за час-два, да се овкуси преди готвенето.
Налива се една чаша вода в тенджерата и се похлупва. Слага се върху тава в долната част на фурната и се включва на 220 градуса с включен вентилатор. След около час задушеното пиле се обръща и се връща за още 30 - 40 минути, като накрая на печенето се маха капакът, за да се зачерви.
Поднася се със салата или гарнитура по избор.
Приготвено по този начин задушено пиле става много вкусно - при пробождане направо се размазва месото, като същевременно има апетитна хрупкава коричка.
Задушеното пиле с билки и подправки е много вкусно!