Невероятен Султански Гювеч

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф81424611141
29/03/2019
"Неудобството да имаш хиляда тъщи, защото имаш хиляда жени, се компенсира с това, че получаваш Невероятен Султански гювеч"
Приготвяне45 мин.
Готвене120 мин.
Общо165 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 767
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме добре джоланите и ги овкусяваме със солта и подправките Покриваме ги със стреч фолио и ги оставяме на хладно.

Телешкото месо почистваме от ципи и сухожилия. Нарязваме го на късове, поставяме в блендер и го смиламе на кайма.

Изсипваме сместа в купа. В същия блендер поставяме лука, пиперката и магданоза. Смиламе на ситно зеленчуците и ги смесваме с каймата. Овкусяваме със солта, подправките, като добавяме галетата и сметаната.

От сместа оформяме малки кюфтенца. Покриваме ги с фолио и поставяме при джоланите в хладилник. Добре е те да постоят за 1-2 часа, за да поемат от подправките и да се овкусят.

Пред това време подготвяме зеленчуците за гювеча.

Измиваме ги, почистваме ги и ги нарязваме. Картофите режем на едри кубчета. Поставяме ги във вода, за да не почернеят. Тиквичките, червената и зелена пиперка, морковите и патладжана нарязваме на средни зарчета.

Патладжана също накисваме в купа с леко подсолена вода, за да се освободи от горчивината. Зеления фасул и бамята разполовяваме. Двата домата нарязваме на ситни кубчета, а останалите настъргваме на едро.

В дълбок тиган с метална дръжка загряваме 1 с.л. растителна мазнина и маслото. Пускаме клонката мащерка и необелените скилидки чесън.

Запържваме за кратко кюфтенцата от всички страни.

Изваждаме ги в чиния. В същата мазнина запечатваме телешките джолани. Отстраняваме скилидките чесън.

Покриваме тигана с алуминиево фолио и го поставяме в нагорещена фурна на 200 градуса. Печем до отделянето на костния мозък. Изваждаме ги и оставяме да се охладят.

Отделяме месото от кокала на едри късове. Запазваме и костния мозък.

Деглазираме сосовете в тигана с 2-3 лъжици от говеждия бульон. Прибавяме и останалата мазнина. Сотираме последователно лука, моркова, пиперките и нарязаните домати. Овкусяваме със сол, черен пипер и пушен червен пипер.

След като омекнат зеленчуците, прибавяме останалите такива – картофи, тиквички, отцедените патладжани и картофи, бамята и корените от магданоза.

Прехвърляме всичко в голям глинен гювеч. Прибавяме кюфтенцата и късовете телешко месо. Пускаме 1-2 люти чушки по желание за пикантност.

Костния мозък смесваме с останалия говеждия бульон. Прибавяме го в невероятния гювеч заедно с подправките – черен пипер и дафинов лист.

Ако е необходимо, прибавяме вода, която ще покрие 2 пръста над всички компоненти.

Поставяме Султанския гювеч в студена фурна и печем на 160 градуса за около 2 часа.

Поднасяме невероятния Султанския гювеч топъл, поръсен с пресен магданоз и с комат топъл хляб.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар