Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Сачове»Македонски сач със свинско на огън

Македонски сач със свинско на огън

Македонски сач със свинско на огън2 / 2
30/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Първата македонска революция ще избухне, когато не остане остане нищо от този Македонски сач със свинско на огън"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г /пилешко, или и от двата вида месо/
  • наденица - 100 г македонска
  • бекон - 50 г или сланина
  • лук - 150 г
  • гъби - 150 г пресни
  • червени чушки - 1 бр., 1 зелена чушка
  • домати - 100 г /т.е. два средни домата/
  • чесън - 1 стрък пресен
  • пресен лук - 2 стръка
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица - 2 щипки
  • соев сос - 3 ч.л.
  • бяло вино - 40 мл
  • зехтин - 50 мл или олио
  • яйца - 2 - 3
  • магданоз
  • люти чушки - /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме глинения сач на котлона на печката, намазваме го с олио и постепенно го нагряваме от 1-ва до 4 степен на котлона, докато мазнината се нагорещи. Това се прави с цел да не се спука сачът.

Не всеки глинен сач става за котлон, затова когато си купувате такъв, искайте информация от продавачите!

Слагаме нарязаното на кубчета свинско месо, наденицата и бекона. Ако имаме и пилешко месо, него го слагаме 5-10 минути по-късно от другите меса. След като месото се запържи, добавяме нарязаните на кръгчета лук, гъби, червена и зелена чушка, домати и чесън.

След като омекнат зеленчуците, добавяме соевия сос и виното. Поръсваме черния пипер, чубрицата и малко сол. Слагаме лютото чушле и покриваме ястието за 10-15 минути да се задуши.

От време разбъркваме с дървена лъжица, за да не загори на дъното.

Когато ястието остане почти на мазнина, добавяме 2-3 яйца на очи да се изпекат по средата на сача, за което е необходимо да направим отвор, избутвайки в страни другите съставки на Сача.

Накрая поръсваме с нарязаните пресен лук и магданоз.

Дърпаме сача от котлона и го оставяме настрани за 5 минути. Целта е температурата от напечената глина на сача да до-опече хубаво яйцата.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: