Начин на приготвяне
Пилешкото и свинското месо се нарязват на средно големи парчета. Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на лентички. Морковите се измиват. Нарязват се на две по дължина и всяка половина се нарязва на дебели филийки.
Патладжанът се измива и почиства. Нарязва се на кубчета. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Добавят се маслините. Овкусява се със сол и черен пипер. Слага се повечко олио.
Сипва се повечко вода, за да не се спука сачът, ако се добавя студена вода при загрял сач. Разбърква се. Сачът трябва да бъде предварително обработен с олио и печене, за да се закали.
В огнището се оформя от заграждащите камъни място, върху което да се постави сачът.
Сачът се поставя и трябва непрекъснато да се поддържа жар или лек огън под него.
Пече се около 3 часа, като периодично се разбърква. В началото се слага за кратко без капак, за да омекнат продуктите и леко да слегнат. Захлупва се с капак.
Аз забравих да разбърквам сачът, докато мъжете поддържаха огъня, затова се виждат препечени мръвчици.
Сачът на огън ви пренася в домашния уют.