Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Светленски лападник

Светленски лападник

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Светленски лападник3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Светленски или не, този лападник не го делим с никого, но рецептата за него даваме от сърце"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • сирене - 300 г. натрошено
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • слънчогледово масло - ½ ч.ч.
  • брашно - около 2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • лапад - 3 стиски
  • зелен лук - 1 връзка
  • джоджен - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В моето родно село Светлен това е много често приготвяно ястие. Даже домакините си затварят лапад в буркани, за да го правят и през зимата.

Някои му викат кашник с лапад, а други - лападник.

Много лесна, вкусна и калорична закуска.

Изчистените лапад и лук се нарязват и задушаватв 5 с.л. от мазнината и 1 к.ч. вода. Оставят се да изстинат.

Яйцата се разбиват с масло, кисело мляко, сирене и сода.

Добавят се задушените лапад и лук, както и ситно нарязан джоджен.

Постепенно се прибавя брашно до получаването на много гъста каша. Всичко се изсипва в намаслена и набрашнена тава или такава с незалепващо покритие.

Печете лападника в предварително загрята на 170°C фурна 40 – 45 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: