Начин на приготвяне
Загрейте 50 мл олио и задушете в него за около 2-3 минути нарязаните на дребно 2 стръка праз лук.
След това добавете изчистеният и нарязан лапад и задушавайте още 5 минути.
Посолете със черен пипер и сол на вкус, разбъркайте и дръпнете от огъня за 10 минути да се охлади.
През това време в купа разбийте яйцата, като отделите 2 жълтъка и ги оставете за накрая да намажете отгоре лападника.
Към разбитите яйца прибавете натрошеното сирене, киселото мляко с разбитата в него сода.
Разбъркайте добре и към сместа прибавете задушения лапад с праз лук. Разбъркайте отново.
Намажете дъното и стените на голяма тава с олио.
Сложете маслото в олиото и загрейте, до толкова, че да се разтопи маслото.
Вземете 2 кори за баница и поръсете с 2 лъжици от мазнината, след което разпределете част от сместа с лапад, навийте на руло и поставете в средата на тавата.
По същият начин процедирайте с останалите кори, като ги подреждате в тавата, както се прави вита баница.
Накрая разбийте жълтъците с 1 с.л. олио и намажете отгоре лападника.
Сложете тавата в загрята фурна и печете на 200°C за около 40 минути.
Ако е необходимо, покрийте с фолио за да не изгори.
Извадете готовия богат лападник и го покрийте с кърпа да отдъхне.
Добър апетит!