Богат лападник

Богат лападник
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Разберете колко е богат този лападник като прочетете рецептата по-долу"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 2 опаковки
  • лапад - 500 г
  • праз - 2 стръка
  • сирене - 400 г
  • яйца - 7 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сода - 1 к.л.
  • олио - 300 мл
  • масло - 60 г
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте 50 мл олио и задушете в него за около 2-3 минути нарязаните на дребно 2 стръка праз лук.

След това добавете изчистеният и нарязан лапад и задушавайте още 5 минути.

Посолете със черен пипер и сол на вкус, разбъркайте и дръпнете от огъня за 10 минути да се охлади.

През това време в купа разбийте яйцата, като отделите 2 жълтъка и ги оставете за накрая да намажете отгоре лападника.

Към разбитите яйца прибавете натрошеното сирене, киселото мляко с разбитата в него сода.

Разбъркайте добре и към сместа прибавете задушения лапад с праз лук. Разбъркайте отново.

Намажете дъното и стените на голяма тава с олио.

Сложете маслото в олиото и загрейте, до толкова, че да се разтопи маслото.

Вземете 2 кори за баница и поръсете с 2 лъжици от мазнината, след което разпределете част от сместа с лапад, навийте на руло и поставете в средата на тавата.

По същият начин процедирайте с останалите кори, като ги подреждате в тавата, както се прави вита баница.

Накрая разбийте жълтъците с 1 с.л. олио и намажете отгоре лападника.

Сложете тавата в загрята фурна и печете на 200°C за около 40 минути.

Ако е необходимо, покрийте с фолио за да не изгори.

Извадете готовия богат лападник и го покрийте с кърпа да отдъхне.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: