Начин на приготвяне
Лападът се почиства от дръжките и измива много добре. Нарязва се на едро и се слага в тенджера.
Лукът се почиства, измива много добре и се нарязва на ситно. Прибавя се към лапада.
Прибавя се олио и малко вода и се задушава за 3 мин. при продължително бъркане.
Яйцата (5 бр.) се разбъркват на пяна и се прибавя натрошеното сирене. Разбърква се.
Содата се разтваря в киселото мляко и се прибавя към яйцата. Сместа се разбърква много добре.
Задушеният лапад се отцежда от водата и се прибавя към яйцата.
Разбърква се много добре. ГХИ се разтопява.
Всяка кора се намазва с ГХИ 3 с.л. Във всяка кора се слага 1/3 от плънката.
Кората се навива на руло и се слага в тава, която предварително е намазана с ГХИ.
Яйцето се разбърква на пяна и се прибавя 3 с.л. ГХИ. Със сместа се залива лападникът.
Баницата се пече 60 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Вкусният лападник с кори на сач и ГХИ е готов.