Начин на приготвяне
Чудесното на тази рецепта е, че може да използваме всякакви вкусни зеленини, които имаме изобилно в градината. В случая ще приготвим баницата с пресни листа: лапад, манголд, перца пресен лук и киселец, както и полезните плевели – щир, лобода (бяла куча) и тученица.
Измиваме зеленолистните и ги нарязваме на тънки лентички. Разбъркваме ги с ½ ч.л. хималайска сол и малко черен пипер. Каквито и зеленини да използваме, е добре общото количество плънка от нарязаните листа да е около 6 пълни шепи, тъй като ще правим 6 рула от 6 бр. фини кори и затова пълнежът за всяко руло трябва да е нито много богат, нито символичен.
Разстиламе фините готови кори. Намазваме първата кора с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и разпределяме 1/6 от зелената плънка в лента по единия край на кората (по по-дългата страна, както е на снимката). Навиваме на руло – нито много стегнато, нито много рехаво.
Подреждаме рулата в кръгла тавичка, намазана предварително с шарлан. Редим ги в кръг (спирала), както се прави вита баница.
След като повторим същото и с останалите кори и плънка, намазваме рулата в тавата – отгоре с шарлан (с помощта на силиконова четчица), така че да няма сухи краища. Печем на 180 градуса за 15-20 минутки до златиста коричка.
Ако искаме лападената баница много хрупкава, поднасяме веднага след като я извадим от фурната. А ако искаме малко да омекне – няколко минутки след изваждането от фурната я покриваме с найлон и кърпа и малко след това вече е мекичка.
Поднасяме постната зелена баница още топла, нарязана на парчета / рулца. Тъй като има интересен силен градински вкус - чудесно се комбинира със свежа салата (шопска, млечна или др.).
Лесен градински и икономичен лападник с готови кори – бърза идея за един ароматен пролетно-летен обяд!
Чудно Вкусно!