Начин на приготвяне
Лопушът се измива и нарязва на ситно. Същото се повтаря и с връзката зелен лук.
В тенджера се налива вода и вътре се настъргва морковът и се пуска ситно нарязан бекон. Добавя се малко сол. Щом водата започне да ври, се слагат лопушът и зеленият лук. Не се запарва предварително, за да не изчезнат полезните му качества.
След това се добавя и фиде, но задължително от най-финото. Щом и то се свари, тенджерата се отнема от котлона. Поръсва се с черен пипер. Добавя се 1 с.л. зехтин.
Магданозът се нарязва на ситно и той се добавя към супичката.
Оставя се настрани за 10- 15 минути да изстине, а през това време се разбиват жълтъкът, киселото мляко и лимонената киселина.
Добавят се в супата с лопуш и всичко се разбърква.
Когато се разсипва в купи, във всяка се повърна смляна сушена люта чушка и се натрошава сирене.