Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Най-вкусните пухкави банички с лопуш и праз

Най-вкусните пухкави банички с лопуш и праз

Най-вкусните пухкави банички с лопуш и праз
Снимка: Илиана Първанова
1 / 15
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
7
"Най-неустоимото предложение, което може да получите, не е за брак, а за пухкави банички с лопуш и праз"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • лопуш - 20 бр. листа
  • праз - 1 цял стрък
  • кисело мляко -   1/2 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • яйца - 1 бр.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • черен пипер - 1 щипка
  • чубрица -   1 щипка  
  • кори за баница -   1 пакет (400 гр - 14 кори) много фини
  • яйца - 1 бр.
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме листата лопуш, на ситни кръгчета праза (целия стрък - и бялата и зелената част) и ги сипваме в дълбока купа. Поливаме с млечната смес - от едно разбъркано яйце с кисело мляко и малко сода.

Овкусяваме и с хималайска фина сол, малко черен млян пипер и чубрица  (по желание можем да добавим и други подправки на вкус, но е хубаво и е да е с по-малко, за да е по-нежно и да изпъква вкуса на зеленините). Разбъркваме хубаво - може и с ръка, за да е най-равномерно.

Отваряме пакета с корите, разгъваме ги и взимаме две. Първата намазваме със силиконова четчица с шарлан горния и долния край по цялата дължина на кората. Залепяме втората кора отгоре и намазваме с шарлан средата. Сгъваме на две откъм по широката страна.

Ако корите в пакета  са 14 бр., както обикновено, разделяме плънката на 7 равни части, тъй като взимаме за баничка по две кори. Поръсваме върху сгънатите кори с определеното количество зелена плънка и сгъваме на триъгълници (както и показано на снимките).

Подреждаме в тавата, предварително намазана с шарлан. Повтаряме същото и с другите кори и плънка, като всеки преди да взимаме част от плънката е препоръчително да разбъркваме, тъй като млечната смес се пада на дъното, а е хубаво да има навсякъде равномерно.

Намазваме отгоре с разбъркано яйчице баничките, със силиконова четчица богато и по страничните крайчета, така че да няма не намазано. Печем на 200 градуса за 15 минути и поднасяме директно от фурната. Получават се 2 партиди - първата с 4 бр., а втората с 3 бр.

Поднасяме ги топли и хрупкави!

Това са най-вкусните и пухкави банички с лопуш и праз за пролетта! Лесни и нежни!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: