Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Катми»Най-вкусните катми

Най-вкусните катми

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Най-вкусните катми
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Абсолютно сме съгласни, че това са най-вкусните катми, които сме опитвали!"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • мая - 20 г прясна
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • за намазване
  • ябълки - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата, добавете олиото, щипка сол и ванилия.

Затоплете около 200 мл от млякото и разтворете в него маята. Добавете захарта, разбъркайте и оставете да шупне.

Останалото мляко затоплете и добавете към яйцата при непрекъснато разбиване с миксера.

Пресейте брашното и започнете да го добавяте, като го редувате с маята. Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула.

Тестото трябва да е с гъстотата на боза, ако е необходимо добавете още малко брашно.

Покрийте купата и оставете за час да удвои обема си.

Разбъркайте с черпак, загрейте сач, а ако нямате, ползвайте тефлонов тиган.

Разбийте жълтъка с 2 с.л. вода. Ябълката разрежете на две, махнете семките и разделете на още две, така че да ви се получат дебели четвъртинки.

Преди да поставите смес върху сача, го намазвайте, като вземете вилица, забодете парче ябълка, топнете го в жълтъка и намажете повърхността на сача с нея.

Гребнете с черпак от сместа и изсипете върху сача, с помощта на черпака разпределете по повърхността му. Когато започнат да се появяват дупчици по катмите, обърнете от другата страна.

Така направете всички, като преди всяка мажете сача с жълтък.

Изпечените катми намажете с плънка по желание, навийте и намажете с масло.

Ползвайте хубава прясна мая и се уверете, че е в срок на годност, моята в случая не се активира добре, но пак станаха разкошни.

Най-вкусните катми са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Ася Заевска
Ася Заевска
Моите станаха малко по-дебелички :) С ябълково сладко изчезнаха за минути :)
Благодаря за интересната рецепта!
02.09.2017 15:04
1
Николина Панчева
Николина Панчева
напомнят ми на детсвото ,баба ми ги правеше така когато бях малка . аз сега ги правя със хлябна сода но наистина са много добри
01.06.2017 07:39
2
1
x_indigo
x_indigo
Дрън, Дрън. ГОЛЯМА ИГРАЧКА Е ТАЯ РЕЦЕПТА, а вкусът е като на обикновенните палачинки. НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА
17.06.2016 08:41
10
2
Илияна Димова
Илияна Димова
Много са вкусни , както със солена плънка , така и със сладка
30.04.2016 06:56
2
2
1
Покажи всички подкоментари