Начин на приготвяне
Разбийте яйцата, добавете олиото, щипка сол и ванилия.
Затоплете около 200 мл от млякото и разтворете в него маята. Добавете захарта, разбъркайте и оставете да шупне.
Останалото мляко затоплете и добавете към яйцата при непрекъснато разбиване с миксера.
Пресейте брашното и започнете да го добавяте, като го редувате с маята. Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула.
Тестото трябва да е с гъстотата на боза, ако е необходимо добавете още малко брашно.
Покрийте купата и оставете за час да удвои обема си.
Разбъркайте с черпак, загрейте сач, а ако нямате, ползвайте тефлонов тиган.
Разбийте жълтъка с 2 с.л. вода. Ябълката разрежете на две, махнете семките и разделете на още две, така че да ви се получат дебели четвъртинки.
Преди да поставите смес върху сача, го намазвайте, като вземете вилица, забодете парче ябълка, топнете го в жълтъка и намажете повърхността на сача с нея.
Гребнете с черпак от сместа и изсипете върху сача, с помощта на черпака разпределете по повърхността му. Когато започнат да се появяват дупчици по катмите, обърнете от другата страна.
Така направете всички, като преди всяка мажете сача с жълтък.
Изпечените катми намажете с плънка по желание, навийте и намажете с масло.
Ползвайте хубава прясна мая и се уверете, че е в срок на годност, моята в случая не се активира добре, но пак станаха разкошни.
Най-вкусните катми са готови.
Коментари
Благодаря за интересната рецепта!