Начин на приготвяне
Маята се разбърква с млякото, една от лъжиците захар и се оставя на топло за 15 мин да шупне.
Пресяваме брашното със солта, добавяме мекото масло и с вилица го втриваме, докато се образуват трохи. Добавяме захарта и разбъркваме, след това маята.
Замесваме меко и еластично тесто за понички. Покриваме с кърпа или стреч и оставяме на топло за около 1 час и 30 мин. Готовото тесто, без да премесваме, разточваме с дебелина 1 см.
Изрязваме поничките с дупка (аз използвах чаша и накрайник от пош за малките дупки). Нареждаме ги върху хартия за печене, покриваме ги и ги оставяме за 30 мин на топло.
Загряваме олио (маслена баня) в тенджера с дълбоко дъно и пържим за 30-40 секунди от едната и от другата страна (стават много бързо, така че внимавайте).
Нареждаме пухкавите донъти върху хартия, която да попие излишната мазнина.
За глазурата начупете шоколада в купа сложете и маслото и на водна баня го разтопете. Щом се разтопи добавете гореща вода и бъркайте, докато получите консистенция на лъскава гъста каша.
Ако желаете, разделете шоколада в 2-3 купички и оцветете с различни сладкарски боички.
Докато е още топъл, топнете най-вкусните донати и ги сложете върху решетка да се охлаждат.
Поръсете поничките с шоколад, докато шоколадът не е стегнал, с перли, звездички, коксови стърготини или каквото ви хрумне.
Коментари