Начин на приготвяне
Включваме фурната на 200 градуса. Правим смес от захар и смлените орехи.
Леко загряваме мед /за няколко секунди в микровълновата/ и добавяме в него едно яйце и разбъркваме.
Разрязваме бутер тестото на листове, колкото е голяма тавичка, в която ще печем. Моята е 20-26 см. Разрязах тестото на 4 парчета със същата големина.
В съда, намазан леко с олио, слагаме първият лист от тестото. Намазваме го обилно със смес от яйце и мед.
Посипваме обилно със ореховата смес. Покриваме с втория лист тесто и пак мажем със смес от яйце и мед и посипваме с орехова смес. Така до края на тестото. Последната кора не се маже.
Разрязва се на желаните от вас парчета и върху всяко парче се слага по цяла ядка орех.
Печем веднага в загрятата фурна около 20 мин.
Готовата баклава се маже със смес от 1 с.л. мед и 1 с.л. вода.
Баклавата не се сиропира!
Бързата бутер баклава по рецепта на Ваня Джорджевич е готова.