Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Прибавят се захар, сол и мая. Разбърква се.
По средата се прави кладенче. Лимоновият сок се изсипва във водата. В кладенчето се слага олиото и постепенно се прибавя лимоновата вода. Омесва се меко тесто, което се оставя в затоплена фурна за 30 минути. Фурната не трябва да е повече от 50 градуса загрята, тъй като маята няма да се активира.
Без да се премесва тестото, се разделя на 12 равни части (около 50 г всяка).
От всяка част се оформят топчета, които се нареждат в намазнена тава (24-21 см). Оставят се за 20 минути на топло (или отново във фурната), но покрити.
След като хлебчетата са удвоили обема си, се намазват с разбитото яйце. По желание може да се поръсят със сусам.
Въздушните питки се пекат се на 200 градуса до готовност (около 30-40 минути).
Коментари