Начин на приготвяне
В купа затоплете леко 100 мл прясно мляко, добавете захарта и маята, разбъркайте, докато се разтворят. Добавете брашното и отново разбъркайте, покрийте и оставете на топло да шупне.
В по-голяма купа пресейте брашното, заедно със солта и бакпулвера оформете кладенче.
Отделно разбийте леко яйцето с вилица и добавете олиото и останалото топло прясно мляко, разбъркайте.
Сипете яйчената смес в кладенчето и шупналата мая, в началото бъркайте, докато е възможно с шпатула, а после с ръце замесете меко тесто.
Веднага разделете тестото на 8 равни части, оформени на топчета. Всяко топче разточвате на кора с диаметър около 20 см. Подредете корите една върху друга, като помежду им нареждате тънки люспи нарязано масло, върху последната не слагате.
Разточете цялата купчина тесто и масло на кора, тънка 7-8 мм, нарежете на 16 триъгълника и навийте кифличките. Ако сте предвидили плънка, поставете я, преди да ги навиете.
Подредете кифличките в тава, покрита с хартия, и оставете да втасат.
Намажете ги с разбитото яйце и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна до готовност.
Виенските кифлички на Ваня Джорджевич са готови.