Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Скариди с узо и черен ориз

Скариди с узо и черен ориз

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k2k
Скариди с узо и черен ориз
Снимка: Храна за Душата
1 / 3с Видео
09/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Истински празник за сетивата - разкошна рецепта за морски дарове, приготвена пред вас стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • скариди - 300 г
  • черен ориз - 100 г
  • бяло вино - 100 мл
  • мастика - 50 мл
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • масло - 100 г
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • пармезан - 30 г
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете главите на скаридите и ги поставете в тенджерка. Добавете зеленчуков бульон и оставете да поврят за кратко в него, за да получите бульон.

Накълцайте главата лук на ситно. Загрейте парченце масло и малко олио в дълбок тиган и сотирайте лука до омекване. Добавете черния ориз и разбъркайте. Посолете и запържете ориза за кратко. Добавете бялото вино и намалете котлона.

Оставете ориза да поеме виното и миризмата от алкохола да се изпари.

Прецедете бульона от скаридените глави в кана. Добавете го на порции към ориза, докато уври напълно.

През това време почистете скаридите.

Поставете тиган на умерен огън и разтопете половин пакетче масло.

Накълцайте на едро и прибавете 2-3 скилидки чесън. Запържете скаридите в маслото за кратко, докато добият златист цвят от двете страни. Сипете узото (или мастика) в тигана и гответе скаридите за още минута-две.

Поставете канапе от черния ориз в дълбока купа. Поръсете отгоре с настърган пармезан и подредете ароматните скариди.

Залейте с чесновото масло от тигана и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: