Начин на приготвяне
Отделете главите на скаридите и ги поставете в тенджерка. Добавете зеленчуков бульон и оставете да поврят за кратко в него, за да получите бульон.
Накълцайте главата лук на ситно. Загрейте парченце масло и малко олио в дълбок тиган и сотирайте лука до омекване. Добавете черния ориз и разбъркайте. Посолете и запържете ориза за кратко. Добавете бялото вино и намалете котлона.
Оставете ориза да поеме виното и миризмата от алкохола да се изпари.
Прецедете бульона от скаридените глави в кана. Добавете го на порции към ориза, докато уври напълно.
През това време почистете скаридите.
Поставете тиган на умерен огън и разтопете половин пакетче масло.
Накълцайте на едро и прибавете 2-3 скилидки чесън. Запържете скаридите в маслото за кратко, докато добият златист цвят от двете страни. Сипете узото (или мастика) в тигана и гответе скаридите за още минута-две.
Поставете канапе от черния ориз в дълбока купа. Поръсете отгоре с настърган пармезан и подредете ароматните скариди.
Залейте с чесновото масло от тигана и сервирайте.