Начин на приготвяне
Накиснете императорския ориз във вода за няколко часа, за да се свари по-бързо.
Отцедете го и сварете до омекване на зрънцата. Отново отцедете черния ориз и го овкусете със сол и лимонов сок - друго не му е нужно, тъй като сам по себе си е много вкусен и ароматен.
Докато се готви черният ориз, си измийте, почистете и нарежете зеленчуците.
Тиквичките на колелца (не много тънки), фенела срежете, първо, на половина и после на филийки. Морковите направете на пръчици (също не трябва да са много тънки) и чушките на ленти или кръгчета.
Сложете зеленчуците на равен, тънък пласт в голяма намазнена тава и поръсете със сол, зехтин и сушен копър. Печете зеленчуците на 190 °C с вентилатор, докато станат златисти. Когато се препекат от едната страна, е хубаво да обърнете и от другата.
Сервирайте, като в дълбоки чинии или купички сложите наполовина от ориза и запълните другата половина със зеленчуците.
Семпло, но изключително вкусно и полезно ястие е този ориз със зеленчуци.
Ако обичате тофу, може да си нарежете една плочка на кубчета, да ги мариновате във малко соев сос и да ги добавите към ястието. Аз този път съм го пропуснала, но и с него се получава изключително вкусно и с по- азиатска нотка.
Добър апетит с моя черен ориз със печени зеленчуци !
Коментари
На мен лично ми хареса най-много когато обърках оризът със зеленчуците.