Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Тиган»Черен ориз с печени зеленчуци

Черен ориз с печени зеленчуци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Черен ориз с печени зеленчуци
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
21/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Уникално и питателно ястие от азиатската кухня - и без месо е прекалено вкусно"

Необходими Продукти

  • черен ориз - 200 г Императорски
  • лимон - 1/2 бр.
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • тиквички - 2 бр. малки или средни
  • фенел - 2 бр.
  • морков - 2 бр. големи или средни
  • червена чушка - 2 сладки пиперки
  • зехтин - 3 с.л.
  • копър - 1 ч.л. сушени връхчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете императорския ориз във вода за няколко часа, за да се свари по-бързо.

Отцедете го и сварете до омекване на зрънцата. Отново отцедете черния ориз и го овкусете със сол и лимонов сок - друго не му е нужно, тъй като сам по себе си е много вкусен и ароматен.

Докато се готви черният ориз, си измийте, почистете и нарежете зеленчуците.

Тиквичките на колелца (не много тънки), фенела срежете, първо, на половина и после на филийки. Морковите направете на пръчици (също не трябва да са много тънки) и чушките на ленти или кръгчета.

Сложете зеленчуците на равен, тънък пласт в голяма намазнена тава и поръсете със сол, зехтин и сушен копър. Печете зеленчуците на 190 °C с вентилатор, докато станат златисти. Когато се препекат от едната страна, е хубаво да обърнете и от другата.

Сервирайте, като в дълбоки чинии или купички сложите наполовина от ориза и запълните другата половина със зеленчуците.

Семпло, но изключително вкусно и полезно ястие е този ориз със зеленчуци.

Ако обичате тофу, може да си нарежете една плочка на кубчета, да ги мариновате във малко соев сос и да ги добавите към ястието. Аз този път съм го пропуснала, но и с него се получава изключително вкусно и с по- азиатска нотка.

Добър апетит с моя черен ориз със печени зеленчуци !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Gabriela Fartsova
Gabriela Fartsova
Изключително вкусно! Става за основно - подходящо за хора, като мен, които нямат нужда от мръвка, за да се нахранят. Става и прекрасна гарнитура към ястие с месо - като шпиковано свинско, пържоли и т.н.
На мен лично ми хареса най-много когато обърках оризът със зеленчуците.
07.04.2024 18:30
1
1
Покажи всички подкоментари