Супа от коприва с ориз и пикантна застройка
Čorba od koprive sa pirinčem i pikantnom zaprškom
gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Коприва»Супа от коприва с ориз и пикантна застройка

Супа от коприва с ориз и пикантна застройка

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
3923k2k1k
Супа от коприва с ориз и пикантна застройка
Снимка: Храна за Душата
1 / 6
10/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции6
"Ако сте любители на пикантните удоволствия, тази супа от коприва е точно за вас - непременно опитайте"

Необходими Продукти

  • коприва - 2 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • пресен чесън - 1 връзка
  • пресен лук - 1 връзка
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • За пикантната застройката
  • масло - 50 г
  • червен лют пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • заквасена сметана - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и поставете копривата в дълбока купа. Залейте я с гореща вода и оставете за няколко минути настрана, за да се попари и омекне. Нарежете лука на ситно.

Загрейте малко зехтин и парченце масло в тенджера на умерен огън и сотирайте лука в мазнината. Нарежете на ситно пресните стръкове лук и чесън и ги добавете при лука в тигана.

Сипете ориза и подправете със сол и черен пипер. Запържете ориза за кратко, докато зрънцата станат прозрачни.

През това време прецедете копривата от водата, в която се е попарвала, и я нарежете на едро.

Когато оризът се запържи, добавете супена лъжица брашно в запръжката, за да сгъстите супата.

Разбъркайте добре, за да не се образуват бучки и прибавете копривата. Разбъркайте отново и залейте с литър вода или зеленчуков бульон. Добавете парче масло и оставете супата да се готви на умерен огън, докато оризът се свари напълно.

Пригответе заливката за супата като сложите маслото да се топи. Добавете половин чаена лъжичка лют червен пипер и една супена сладък.

Запържете съвсем леко подправките в маслото и дръпнете от котлона. Гарнирайте готовата копривена супа с лъжица заквасена сметана, полейте с пикантното препържено масло и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: