Кростата с ябълки, конфитюр от кайсии и бадеми

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
08/04/2019
"Не, няма да ви кажем какво точно е кростата, ще ви оставим да го откриете сами и то по вкусния начин"
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 775
  • Преглеждания за месеца98
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • Маслено тесто
  • брашно - 250 г
  • бадемово брашно - 50 г
  • масло - 125 г, студено
  • пудра захар - 80 г
  • яйца - 1 бр. L
  • сол - щипка
  • мляко - 1 с.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, настъргана
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • бакпулвер - 5 г (1 ч. л.)
  • Пълнеж
  • ябълки - 3 бр.
  • сладко от кайсии - 250 г
  • бадеми - 70 гнарязани
  • захар - 1 с.л. ( по избор )
  • бисквити - 4 бр. сухи
  • бадем - филиран за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Тортена форма с ринг с диаметър 24 см, намаслена с парче масло, вкл. и стените ѝ и в основата; застлана с хартия за печене.

В голяма купа се смесва брашното, бадемовото брашно, солта, пудрата захар и бакпулверът. Завърта се на един оборот с миксер или телена бъркалка, за да се смесят продуктите. Прибавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер или с вилица, нож се довежда до големи трохи.

Прибавя се яйцето и настърганата лимонова кора. Разбърква се с вилица, а след това с ръка бързо се омесва грубо тесто. Поставя се във фолио и се оставя в хладилник за повече от 30 мин.

Пълнеж

Ябълките се почистват от кората и се нарязват на много дребни кубчета, това е така, за да може по време на печенето им да се превърнат в крем. Изсипват се в купа, поръсват се с няколко капки лимон и се разбъркват.

Сладкото от кайсии, тъй като има и плодове, се минава през пасатор, така и ще се сгъсти. Добавя се към кубчетата ябълки. Ако се прецени, че сладостта не е достатъчна, се добавя 1 с.л. захар, но аз не съм добавяла. Прибавят се и нарязаните бадеми. Цялата смес се разбърква и се оставя настрана.

Бисквитите се поставят в найлоново пликче и с точилката се разтрошават до брашно.

Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата, като се оставят около 2.5 - 3 см борд - т.е. разточва се малко по-голямо. За удобство си разчертах кръг с диаметър 24 см върху хартия за печене, отгоре поставих тестото, похлупих го с още една хартия и го разточих точно по очертанията, като оставих около 3 см лента по-голяма. С много остър връх на ножа изрязах хартията по очертанията върху тестото и с хартията го обърнах направо във формата, като си помагах и с ръка, така е по-лесно и се получава перфектна основа.

Изрезките ги оформих на лента, която поставих около дъното, като малко захващах с пръсти, за да се слепи. Основата се посипва с натрошените бисквити, разпределят се.

При масленото тесто не е проблем да се напасват частите, ако някъде е по-голя , съответно по-малък бордът, при печенето снадките се изравняват.

Изсипва се плънката, минава се с четка с малкото прясно мляко и се посипва обилно с филиран бадем.

Кростатата се пече се на 180 градуса - 40-45 мин.

Охлажда се в самата форма за около 30-40 мин след това се минава с тънък нож по страните, освобождава се ринга.

Ябълковият сладкиш се охлажда се напълно и след това се нарязва на тортени парчета.

Източник: Cucinare e como amare

По рецепта от 2/3 от масленото тесто се разточва и разпределя във формата. Останалото тесто се оформя също на кръг с диаметър 24 см и се захлупва върху плънката, като двете теста се захващат с пръсти, но аз прецених, че по-добър вариант ще се получи, ако разточа изцяло тестото, оформя борд и изсипя цялата плънката и посипя хубав пласт филиран бадем. Получи си прекрасен завършек на ябълковата кростата с много приятен слой от запечени бадеми.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар