Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Руски сарми с елда в листа от лопуш

Руски сарми с елда в листа от лопуш

Руски сарми с елда в листа от лопуш
Снимка: Илиана Първанова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • елда - 1 ч.ч.
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч.
  • чубрица - 1 равна ч.л.
  • джоджен - 1 щипка сушен
  • мащерка - 1 щипка, сушена
  • черен пипер - 1 - 2 щипка смлян
  • кимион - 1/2 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 ч.л. на вкус фина
  • шарлан - 1 с.л. пожелание
  • лопуш - около 25 големи листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набираме достатъчно големи листа от лопуш / лапад, около 25 бр. Измиваме ги старателно, отрязваме дръжките им и ги заливаме с малко гореща вода, колкото да се покрият.

В съда на мултикукър или оризоварка сипваме с чашка елдата и я измиваме. Към нея добавяме настъргани морковите и нарязаните на ситно лук и чесън. Овкусяваме с хималайската сол, шарлана и подправяме с чубрица, джоджен, готварска мащерка, смлян черен пипер и кимион. Хубаво разбъркваме и сипваме точното количество вода за тази пропорция елда.

Варим 30 минути и след това оставяме леко да се охлади и да си изпие останалата водичка.

Завиваме лападените сармички и ги подреждаме в тенджерка върху ветрило / кошница за готвене на пара. Оставяме ги с капак за около 5-7 минути. Готови!

Интересни здравословни сармички с необикновен пролетен вкус!

Подходящи за трапезата на вегетарианци, вегани и хора придържащи се към здравословната храна!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: